Home » Blog » Nej. Du er IKKE for gammel til at få jobbet

Alt for mange bruger alderen som bortforklaring på afslag

Nej. Du er IKKE for gammel til at få jobbet

Af Steen Kræmer Rasmussen

En af mine LinkedIn-forbindelser skrev sådan til mig:

“Tak for for dine gode råd i din nye bog Scor jobbet til samtalen. Jeg brugte den i sidste uge til forberedelse til samtale, blev dog vraget efter anden samtale. Det var ikke bogens skyld, men en nok min alder.”

“Det var ikke bogens skyld,
men nok min alder”

Undskyld, men det er ikke sådan, det hænger sammen. Det var ikke din alder, der var årsagen til, at arbejdsgiveren valgte en anden. Hvis ikke du var en realistisk kandidat til jobbet, ville de ikke have spildt ansættelsesudvalgets kostbare tid med to samtaler. De kendte godt din alder, før de kaldte dig til første samtale.

En helt anden ting er, at du ikke er blevet valgt fra. Der er en anden, der er blevet valgt til. Måske er Mr. Perfect eller Mrs. Totally Right kommet ind til samtalen umiddelbart efter dig. Og så er det aldeles lige meget, hvor gammel du er, hvor godt du gør det eller om du er et godt match.

Du er både blevet inviteret til første og til anden samtale – så lad være med at bruge alderen som bortforklaring på afslaget. Dette og alle andre. (Selvfølgelig kan der være tilfælde, hvor arbejdsgiverne ønsker en bestemt alder for at supplere det nuværende team, men det kan lige så godt gå den anden vej.

Hvad kan du lære?

Den vigtigste konklusion er, at du ér kvalificeret, og at arbejdsgiveren har godkendt dig. Ellers var du aldrig kommet til samtale. Flot! Tillykke med det. Og anden runde er da bare en understregning af, at det ikke er håbløst.

Glem alderen og hold op med at tale om den som en forhindring. Ellers bliver det bare en selvopfyldende profeti. Du kan alligevel ikke ændre på din dåbsattest. Koncentrer dig om det, du kan gøre noget ved. I stedet for at tale om, hvorfor du ikke fik jobbet, skal du bruge kræfter på, hvad du kan forbedre, og hvordan du kan styrke dig selv. Der har jeg tre gode læseråd:

  • Læs dette blogindlæg, så finder du frem til, hvordan du kan lære af dine afslag. Det er den konstruktive og fremadrettede tilgang. Og metoden her er simpelthen fremragende til at tænke konstruktivt. Afslag? Bliv klogere med Albert Einstein
  • Sender dine ord forkerte signaler? Gå ind på www.scorjobbet.dk. Der kan du downloade bogens kapitel 13 om de ord, du kan bruge, hvis du vil vinde jobbet. Du er højst sandsynligt faldet i nogle af de fælder, jeg omtaler der.
  • Et lille blogindlæg om, hvorfor du aldrig må bringe alder eller mangler i spil selv: Fokus på plusserne
Der er ingen alternativ tekst for dette billede

Det vigtigste er, at du har det, der skal til. Du skal bare fokusere på at få serveret det på den bedst mulige måde. Og nej: Alderen er ikke dit problem.

Ræddi go’ vind med det. Fortsæt med at blive bedre og at lære, så rykker du lynhurtigt.

—————————————–

PS Læs mere om Scor jobbet til samtalen på www.scorjobbet.dk. Dér finder du også kapitel 13 gratis som PDF-download, og du kan læse anmeldelser, se indholdsfortegnelsen og tjekke hele omslaget ud.

Steen Kræmer Rasmussen