Home » Blog » Fokus på plusserne

dont-mention-the-war

Fokus på plusserne

Af Steen Kræmer Rasmussen

Det her er vigtigt, og du skal huske det. Især hvis du har en eller flere små mangler i forhold til stillingsopslagets og arbejdsgiverens andre forventninger til den næste medarbejder. Budskabet er kort og klart:

Lad være med at minde om de ting,
der taler imod at ansætte dig.

Når du nævner din alder, din manglende uddannelse, din manglende erfaring, din (for) store ledelseserfaring, dine mange korte job, din mangel på specialviden eller noget syvende, som arbejdsgiveren kunne hænde at se som et problem, minder du ham/hende om lige præcis dét.

Og det er da dumt.

Jeg oplever det tit. For eksempel sådan her: “Jeg har aldrig arbejdet med X program, men jeg lærer hurtigt”, “Jeg har ikke den erfaring, I leder efter, men jeg har stor livserfaring”, “Se bort fra mine mange korte ansættelser. Dem er der en forklaring på”, eller “Jeg har ingen planer om at gå på efterløn”.

Nu er det så dig, der minder arbejdsgiveren om, at her KAN være en problematik. Og hvorfor gøre det?

Hit med jobbet - Paul Townsend - FlickerNøjagtigt lige som Basil Fawlty i det afsnit af Halløj på badehotellet, hvor der kommer tyske gæster: “DON’T mention the war”, gentager han i uendelighed, og vi ved alle, hvordan det går.

Simon Spies sagde engang, at “Vi skal altid fortælle sandheden, men vi behøver jo ikke rutte med den.” Eller med andre ord: Skriv kun noget, der umiddelbart øger dine muligheder for at sikre dig samtalen.

Men hvad så?

Jeg hjalp engang en salgschef med ansøgninger og CV, og før vi gik i gang, så jeg den seneste, han havde sendt, og som han i øvrigt havde betalt dyrt for at få hjælp med. Der stod blandt andet: “Jeg taler ikke tysk.”

“Hvorfor skriver du det,” spurgte jeg og fik med det samme svaret “Det står der i stillingsopslaget”. Jeg var overrasket: “Står der, at du ikke skal kunne tale tysk?”

“Nej, der står, at jeg skal kunne det,” svarede salgschefen, der naturligvis ikke var blevet kaldt til samtale. Jeg var mildest talt overrasket over den rådgivning, nogen havde givet ham for en alt for høj pris.

Det er IKKE ansøgerens opgave at påpege hullerne for virksomheden. De skal nok finde ud af det, men hvorfor ikke vente, til de er blevet forelskede i dig?

Gem forbeholdene til senere. Brænd igennem med en skarp faglighed og holdninger, der viser, at du har kant. Bring dig selv i spil i forhold til det. Så bliver du attraktiv og interessant, og så er der en reel chance for, at de hapser dig.

DON’T mention the war.

Steen Kræmer Rasmussen