Brug dine personlige egenskaber i CV’et
Af Steen Kræmer Rasmussen
Du rammer forbi målet, når du skriver, at du er forandringsparat, robust og engageret og andre personlige egenskaber. Ordene siger nemlig reelt ikke arbejdsgiveren noget som helst.
Ordene fortæller ikke noget om Det er kun tillægsord, som ikke i sig selv fortæller om, hvordan du udfører arbejdet eller hvad du står for professionelt. Der er tale om ubestemte begreber, som intet siger alene. Der er jo 100 forskellige måder at være engageret eller visionær på. Ved du præcist, hvad ordet betyder for din modtager?
Vis ham/hende det på en måde, så det giver mening. Men gør det i dit CV. Det er der, der er plads til at bruge de personlige egenskaber, så de for alvor tæller i din favør.
Hvem ville ikke påstå, at de var loyale, engagerede eller gode kolleger?
Det spørgsmål burde du stille dig selv, hver gang du er fristet til at bruge personlige egenskaber i ansøgningen. Når du bruger dem aktivt i CV’et, viser du, HVORDAN du er analytisk, samarbejdsvillig eller opfindsom, så det kommer lige præcis dén arbejdsgiver til gode. Det bliver langt lettere at afkode dig på den måde.
Vælg 3-5 egenskaber, der er relevante for det aktuelle job. Ikke flere. Lav en liste eller et skema i CV’et, hvor du sætter ord på egenskaben, så ordet ikke bare står alene, men giver mening for din kommende arbejdsgiver, når du søger lige præcis dét aktuelle job. (Lad være med at skrive ’Hos Virksomhed XX betyder det, at jeg…’, men vis udbyttet i generelle termer, som kun du ved, er tilpasset jobbet og arbejdsgiveren.)
Selvfølgelig skal du tilpasse teksten og måske også egenskaberne for hver ansøgning/CV – helt afhængigt af, hvad du søger, og hvor du søger henne. Hvis din research i øvrigt er god, kan du målrette kraftigt her. På den måde gør du dine personlige egenskaber superrelevante for arbejdsgiveren.
Eksempler på personlige egenskaber i dit CV
Her har du et par eksempler på, hvordan jobsøgere har vist, hvad deres personlige egenskaber betyder i konkrete job:
Konstruktiv | Når jeg deltager i en feedbackproces, lægger jeg vægt på at supplere min kritik med konkrete forslag, så kollegaen får et positivt bud på, hvilken vej, han eller hun skal gå for at komme videre. … eller … Det betyder meget for mig, at jeg aldrig afviser en idé eller et oplæg, uden at vi har talt om det først. jeg supplerer med nye tanker og prøver at være med til at videreudvikle ideen. |
Struktureret | Jeg går aldrig hjem, før alt er på plads og vi er klar til næste dag. For hvert minut, vi bruger på at rydde op og planlægge, sparer vi 12 minutter dagen efter. … eller … Jeg ved altid, hvad jeg skal lave, og hvor mine ting er. Det er naturligt for mig at bruge to do-lister og kalenderen, og jeg vil meget hellere lægge noget på plads end at lede efter det senere. |
Konfliktløser | Jeg er den type, der gyder olie på vandene, når en borger koger over i forkontoret. Det skaber ro, og det skaber sikkerhed og tryghed på arbejdspladsen. Både for de øvrige gæster og for kollegerne. … eller … Når der er uenighed i teamet, er det mig, der tager initiativ til at få talt ud om tingene. Jeg samler de stridende parter og sikrer, at de forstår hinandens oplevelse. Dialog dræber konflikter. |
Læg mærke til, hvor forskelligt de tre ord er forklaret. Det afhænger alt sammen af, hvilke signaler ansøgeren ønsker at sende. En tredje person og et tredje job, ville give helt andre resultater.
Hvordan vil du sætte ord på de personlige egenskaber, du klistrer på dig selv?
Hvordan er DU er handlingsorienteret, ambitiøs eller optimistisk? Husk at tage udgangspunkt i, hvordan du vil fortælle det til den konkrete arbejdsgiver i forbindelse med det konkrete job. ‘Forhandlingsvant kan skifte karakter alt efer, om du søger et job som Key Account Manager i en eksportvirksomhed, eller om du søger job som souschef i en lille børnehave eller indkøber i en produktionsvirksomhed. Og hvem ved: Måske vælger du at bruge opsøgende ud med lyttende, når du søger dit næste job.
Så har du virkelig forstået metoden, der optimerer de personlige egenskaber. Det rykker.
Du har sikkert hørt udtrykket ‘Show it. Don’t tell it’, og det er lige præcis det, du gør her. I stedet for at beskrive din egenskab, viser du, hvad det vil sige, at du er sådan. Det er langt nemmere at forholde sig til for læseren. Og jo kortere og mere præcist, jo bedre.
- Læs også artiklen om, hvordan virksomhederne bruger de personlige egenskaber skrupforkert i stillingsopslag: Skræmmeord i jobannoncen
- Har du læst om, hvordan du bruger storytelling i forhold til dine personlige egenskaber til jobsamtalen? Sådan bruger du Storytelling til jobsamtalen