Skip to content

Home » Blog » Skræmmeord i jobannoncen

Her er ordene fra jobannoncen, der burde få dig til at flygte

Skræmmeord i jobannoncen

Af Steen Kræmer Rasmussen

Generelt er jobannoncer piv-elendigt formulerede. Sådan er det. Virksomheder og recruitere glemmer at fortælle, hvilke forventninger, de har til den perfekte kandidat, og de glemmer at fortælle, hvilke opgaver jobbet indebærer. Suk. Nogen gange er det en no-win-situation at være jobsøger.

Lige så slemt er det, at virksomhederne undlader at udvise den omhyggelighed, de forventer af jobsøgerne. For eksempel ved, at de kaster om sig med ligegyldige klichéer og floskler, som det næsten er umuligt at forholde sig til. Eller når de vælger at opremse de personlige egenskaber, der kendetegner den, de søger. Det er ikke kun politikerne, der tvinger os til at skrive ligegyldige ansøgninger.

Arbejdsgiverne tænker ikke et sekund på, om de måske sender skrupforkerte signaler med klichéerne. Hvad nu, hvis vi som jobsøgere begynder at tolke på, hvad der ligger bag de ord, vi læser i jobannoncen?

Flygt! Her er de farlige ord i jobannoncen

Hvis du tog ordene bogstaveligt, burde nedenstående fem flittigt brugte egenskaber så ikke få dig til at løbe så langt og så hurtigt væk, som du overhovedet kan?:

  • ROBUST = Vores psykiske arbejdsmiljø er klaphamrende elendigt, så du skal have vanvittigt hård hud mellem ørerne for at holde ud at arbejde her.
  • OMSTILLINGSPARAT = Det eneste, du kan forvente hos os, er, at vi hele tiden forandrer, starter nyt og ændrer på din arbejdssituation.
  • KONFLIKTLØSER = Der er mange konflikter hos os, og vi håber, at du vil hjælpe med at holde dem nede.
  • AMBITIØS = Hvis du skal få succes her, skal du være indstillet på, at du skal spidse albuerne og være klar til at bruge dem.
  • ENGAGERET = Du er så vild med dit arbejde, at du gerne lægger masser af ekstra timer. Uden at få noget for det, selvfølgelig. Du er jo engageret, ikke?

Jeg ved udmærket godt, at det ikke er hensigten, men alle ord bliver fortolket, når vi læser. Også dine, når du skriver ansøgninger. Derfor skal du tænke nøje over, hvilke signaler hvert eneste af dine ord sender. Og det gælder faktisk, uanset hvad du skriver. For de signaler, dine ord sender, er også de signaler, du sender. Om dig. Tænk over det.

Lige et opråb til hr-afdelingerne og rekrutteringsureauerne: Gennemtænk, hvem I leder efter, cut the crap, vær bevidst om formuleringerne og vær præcis med forventninger og jobindhold. Så får I bedre ansøgninger fra mere relevante kandidater.

Steen Kræmer Rasmussen