Home » Blog » Afslag? Bliv klogere med Albert Einstein

Bliv klog med Albert Einstein

Afslag? Bliv klogere med Albert Einstein

Af Steen Kræmer Rasmussen

Du skal bruge afslag konstruktivt. Lær noget, bliv klogere og forbedr din ansøgningsadfærd fremadrettet. Det er det utvetydige budskab med dette blogindlæg.

Det er altid pokkers, når arbejdsgiveren siger nej tak til dig. Uanset om det sker efter en samtale, eller uden at I overhovedet har mødt hinanden. Mange føler sig personligt afvist og uansættelige, og efterhånden som afslagene rasler ind, falder selvværdet. Det ligner en ond spiral, og den skal du ud af. Nu.
Et af mine yndlingscitater kommer fra Albert Einstein og lyder sådan her:

“Insanity: Doing the same thing
over and over again and expecting different results”
(Albert Einstein)

Eller med andre ord: Lær af dine fejl og tilpas din jobsøgning, så den hele tiden bliver bedre. Så rammer du samtalen før eller siden.

Nogle læner sig bare tilbage og ærgrer sig, andre laver tilretninger på venners råd eller på må og få. Ingen af delene er særligt effektive. Du skal nemlig gå systematisk til værks.

Eksempler på spørgsmål, der giver gode svar

Du skal have hjælp fra den, der rent faktisk har givet dig afslaget for at få at vide, hvad du kan gøre bedre. Og det kræver et telefonopkald.

Spørg ALDRIG, hvorfor du ikke kom til samtale / fik jobbet. Det afføder med garanti det aldeles ubrugelige svar: “Der var en, der havde en profil, som passede lidt bedre til vores virksomhed.” Det hjælper dig på ingen måde videre. Spørg i stedet sådan her:

“Hvad kan jeg gøre for at stå stærkere, hvis jeg vil søge et lignende job en anden gang?”
(Dig)

…eller

  • “Hvad skulle der til for, at jeg var kommet til samtale?”,
  • “Hvordan kan jeg forbedre min jobsøgning?” eller
  • “Hvilke kompetencer skal jeg tilegne mig for at være mere interessant?”

Så får du et eller flere konkrete handlingsforslag fra beslutningstageren selv. Og spørg gerne videre ind. Det rykker. Det er ikke sikkert, at du vælger at benytte dig af forslagene, men det er en overvejelse værd. I nogle tilfælde kan du også få klarhed over, præcis hvor langt du er fra at sætte tænderne i jobbet. Er det overhovedet realistisk, at du søger med din nuværende baggrund?

Er du desuden i tvivl om, hvilke spørgsmål du skal stille virksomheden til jobsamtalen, kan du finde gode råd her.

ALT er relativt. Også afslag på din ansøgning

Albert Einstein under en forelæsning i Wien i 1921.

Albert Einstein under en forelæsning i Wien i 1921.

Og JA. Langt, langt de fleste virksomheder hjælper gerne, når du spørger. Også selv om de ikke lige kan huske din ansøgning. Så foreslår du simpelthen, at du kan sende den igen. Oven i købet giver opringningen nogle gange pote på en helt anden måde. For mange år siden var jeg ude for, at jeg blev tilbudt jobbet allerede under den opringning, og jeg har hørt flere, der er blevet indkaldt til samtale trods det oprindelige afslag.

Under alle omstændigheder er du blevet klogere på, hvad du kan gøre for at rette din ansøgning endnu mere mod arbejdsgiverne. På den måde giver Einsteins legendariske udsagn om, at alt er relativt, også mening her. Afslaget kan nemlig være den helt rigtige lejlighed til at få viden om, hvordan du forbedrer din jobsøgning. Det kræver kun, at du løfter røret.

Så husk Einstein, næste gang du får et afslag. Måske bliver du klogere.

Steen Kræmer Rasmussen