Home » Blog » Udråbstegn? Hold op med at råbe (!)

At bruge udråbstegn i en tekst er

Udråbstegn? Hold op med at råbe (!)

Af Steen Kræmer Rasmussen

Jeg har et vigtigt budskab til dig: Reducér antallet af af udråbstegn i dine tekster. Eller fjern dem fuldstændigt. De gør nemlig intet godt for din tekst, og mange gange får de dig til at ligne en amatør. Her får du tre solide grunde til at slide udråbstegnstasten på dit tastatur mindre.

Argument nummer 1: Udråbstegn er enten overflødige eller latterlige

Forestil dig, hvordan du selv opfatter udråbstegn, når du støder på dem i en tekst. Mange tænker noget i stil med: “Her mener forfatteren åbenbart, at de har skrevet noget ekstremt fantastisk og bemærkelsesværdigt.” Der er to muligheder:

Mulighed 1: Din læser synes, at det, du har skrevet, er unikt og genialt. Hvis det er tilfældet, behøver hun ikke at blive mindet om det. Teksten formidler det selv.

Mulighed 2: Læseren synes ikke, at sætningen er noget særligt, og kan ikke rigtig se, hvorfor udråbstegn skulle være berettiget. I de tilfælde virker det en smule komisk at bruge udråbstegn. Ufrivilligt komisk, altså.Du fortæller læseren, at “Det her er ekstraordinært,” og læseren tænker “Næh, det er da latterligt.”

Mange fremragende klassiske forfattere har været ude med rivejernet: F. Scott Fitzgerald, der skrev “Den store Gatsby”, sagde det sådan:

“Cut out all these exclamation points. An exclamation point is like laughing at your own joke”

F. Scott Fitzgerald

Lad dén synke ind. Som skribent behøver du ikke at fortælle læseren, hvornår noget er enestående og genialt. Det vil hun helst selv opdage. Præcis som vi selv afgør, om din vittighed er sjov.

Jeg citerer Mark Twain for samme budskab i “Hit med jobbet”, der har et helt kapitel om at skrive effektivt. (Dét lille skrivekursus kan du bruge i alle dine tekster. Alt fra rapporter og læserbreve til julekort og politianmeldelser. Nårh ja … og ikke mindst: Ansøgninger.)

Argument nummer 2: Udråbstegn har begrænset effekt

Betragt de to sætninger:

Han er pæn!

Han er pæn

Hvis du er som de fleste andre, står den nederste stærkere. Den nederste er tørt konstaterende – sådan er det bare, mens den øverste bliver påtrængende.

Jeg ved i hvert fald, hvad der virker stærkest på mig.

Argument nummer 3: Hvornår giver udråbstegn så mening?

Brug udråbstegnene, når de gør noget godt: Grammatisk bruger vi udråbstegn (overraskende nok 😊) efter udråb og lignende udtryk. Ellers ikke. Det indebærer primært:

  • Efter udråb som “Fantastisk!”, “Pokkers!”, “Hurra!” og “Nej!”
  • efter ordrer som “Sæt dig!”, “Hold op!”, “Hænderne op!” og “Gå væk!”
  • Efter opfordringer som “Kom bare!” og “Tag plads!” …
  • Efter titulering som “Hej Lars!”, “Goddag hr. Mortensen!”, “Kære Mor!” og “Godmorgen Charlotte!”
  • Som undretegn efter en sætning som “Henrik bestod i tysk!” eller “Steen har skrevet en god artikel!”

I de fem tilfælde kan det give mening at bruge udråbstegn; ellers er det grammatisk forkert.

Hvad gør du nu? Tænk på Fitzgerald, når du skriver, og når du læser andres tekster. Reflekter over, om udråbstegn virkelig tilføjer værdi eller skaber komik. Tag en bevidst beslutning, inden du tilføjer et udråbstegn, eller når du bemærker andres brug af dem.

Go’ skrivelyst til dig.

Steen Kræmer Rasmussen