Slut med at opfinde den dybe tallerken
Af Steen Kræmer Rasmussen
Kender du det? Du har skrevet noget genialt i en ansøgning, som du gerne vil bruge igen. Nu kan du ikke finde det. POKKERS!
Når du har læst denne artikel, sker det aldrig mere.
På et eller andet tidspunkt har du skrevet en smuk metafor, en superskarp overskrift, en motivation, der går lige i hjertet på arbejdsgiveren eller et forrygende professionelt personlighedsafsnit. Nu sidder du med en ny ansøgning, og du kan ikke komme i tanke om, hvor det var, du brugte ordene.
Så er der kun tilbage at lede.
18 ansøgninger, 4 websider, 2 bøger og slideshows fra de seneste 4 foredrag, du har været til. Eftersøgningen kan tage lang tid. Ræddi lang tid. Og den slags arbejde er omtrent lige så inspirerende, som det er for en københavner at overvære de vestjyske mesterskaber i præcisionspløjning.
Dit plukkedokumentet redder situationen for dig
Den gode nyhed er, du ikke behøver lede mere. Lav et plukkedokument, så bliver det let at finde dine guldkorn.
Skønlitterære forfattere kan næsten ikke klare sig uden. Når de hører et lækkert replikskifte i supermarkedet eller en stærk metafor på nettet, skriver de det ind i deres plukkedokument. Så er det faktisk ikke mere indviklet. Hvis det bliver svært at skabe en naturlig dialog i en bestemt scene, kommer plukkedokumentet til sin ret. Måske er der inspiration at hente der.
Sådan et skal du have i din jobsøgning. Hvis du laver sådan et og bruger det flittigt, kommer du til at spare mange timer og få meget lettere ved at få dine ansøgninger ud over rampen. Opskriften er her:
Hver gang du skriver eller læser et afsnit, en formulering eller et eksempel, som du tænker, at du kan få inspiration af i en senere ansøgning, gør du ligesom forfatteren. Skriv det ind i dit plukkedokument.
Det kan for eksempel være
- … en perfekt, rammende overskrift, en skarp motivation, et stærkt jeg-afsnit eller noget helt fjerde i en ansøgning,
- … noget andet, der inspirerer dig. En metafor, en skæg formulering eller en ultrakort sætning, der rammer teksten ind.
- … et virkelig godt og brugbart eksempel i en bog (det kunne f.eks. være Hit med jobbet) eller i en artikel,
- … en genial formulering, du bare falder over
- … interessante vinkler, du ser hos andre jobsøgere.
Så er det med at få det gemt i dokumentet, før du kommer fra det igen. På den måde får du hurtigt en masse inspiration og indhold, du altid kan grave frem til dine ansøgninger.
Bid lige grundigt mærke i, at den formulering eller det afsnit, du gemmer, ikke behøver passe på dig. Det er den gode opbygning, du skal være interessseret i. Spørg dig selv, om der er noget her, du kan tilpasse, så det rammer dig?
Den lette måde at sikre de gode afsnit og tekstbidder
Det er faktisk det enkleste lille værktøj i din jobsøgning. Opret et worddokument, hvor du laver f.eks. fem overskrifter:
- Overskrifter
- Professionel personlighedsafsnit
- Motivationer
- Jeg-afsnit
- Afslutninger
Vupti. Så er du klar. Din opgave er nu løbende at fylde indhold ind i dokumentet, når du laver noget godt eller finder det et andet sted. Alt sammen formuleringer, som du forestiller dig, du kan få glæde af i en ansøgning senere.
Så er det ikke meget sværere. Når du skal skrive din næste ansøgning, laver du din grundige research på arbejdsgiveren og jobbet, før du åbner plukkedokumentet. Find ud af, om et eller flere af eksemplerne i plukkedokumentet kan fungere i den aktuelle ansøgning.
Det, du kan bruge, copy/paster du ind i ansøgningen, hvor du tilpasser dem til det job, du søger nu. Husk at tilpasse. En af arbejdsgivernes yndlingsaversioner er standardansøgninger, og de akn sagtens se, hvis du bare indsætter det samme, som du har sendt før.
Redigeringen af de enkelte afsnit er meget hurtigere og lettere end at skrive dem fra bunden. What’s not to like?
Plukkedokumentet kan være en fantastisk hjælp i mange andre sammenhænge – ikke bare ansøgninger. Er der nogen formuleringer, du tit bruger? F.eks. når du skriver mails privat og på arbejde. Eller sidder du i en funktion på jobbet, hvor du tit sender mails med enslydende indhold? Og lige til sidst: Når du har forberedt et genialt svar til en bestemt jobsamtale, gemmer du det i dit jobsamtaleplukkedokument. (Jo, sådan et har du også snart.) :o)
Plukkedokumentet sparer dig for mange gentagelser og potentielle ærgrelser. :o)