Home » Blog » … øh … starter alle dine svar med ‘Jamen’?

aehh-oehh

… øh … starter alle dine svar med ‘Jamen’?

Af Steen Kræmer Rasmussen

Så har du den samme dårlige vane, som alt for mange andre: De indleder ethvert svar med ‘jamen’, ‘øh’ eller et tredje fyldord. Både politikere, værter, journalisterog mange starter altid med et irriterende tøveord, når de får spørgsmål. Det får dem til at lyde halvdumme, I mange tilfælde er det så distraherende, at vi næsten glemmer at høre, hvad interviewpersonen eller korrespondenten siger.

Gør du det samme, når du er i en presset situation (som f.eks. en jobsamtale)? Du risikerer, at din modpart oplever dig som usikker.

For mange år siden var jeg ekstremt slem til øh’er, da jeg var destinationschef i Canazei i Italien. Flere tusinde mennesker måtte igennem en pinefuld række af ØH, hver eneste gang, jeg holdt informationsmøde. Undskyld til jer. Det var desværre først i bussen hjem, da sæsonen sluttede, at nogen fortalte mig om min uvane.

Hvis du kender nogen, der har dårlige vaner, så del denne artikel med dem eller tag den lidt besværlige snak og sig det, som det er. Det er de færreste, der er klar over, hvor galt den er fat, så det er en vigtig tjeneste, du gør dem. Og husk at byde ind med løsningen.

Fjern fyldordene. Hold pause i stedet

Løsningen ligger lige for, og jeg læste om det, da selveste Mr. Media Training skrev et blogindlæg om det. Han foreslår en enkel øvelse, som du kan træne hver dag og hvorsomhelst, der ikke er tilhørere. Kig rundt i rummet/naturen og stop ved en ting, som du nu skal tale om i 30 sekunder. UDEN at sige øh eller andre pauseord, som du er forfalden til. I stedet holder du en ganske kort pause før hver sætning. Bare et halvt sekund. Det lyder helt naturligt, giver mere vægt til dit udsagn og irriterer ingen.

Optag minimonologerne på din smartphone. Det er let nok. Der er ingen krav om dybde og indsigt – bare nogenlunde sammenhængende tale. I løbet af nogen tid har du trænet dig selv op til at være bevidst om at undgå pauseordene. Nogen gør det hurtigere end andre, men det kommer. Det lover jeg.

Skift start-tøveordet ud med stilhed

Det er mere end en dårlig vane, når du indleder dine svar med ‘Jamen’, ‘Altså’ eller ‘Øh’. Din underbevidsthed køber sig tid, mens hjernen formulerer og strukturerer et fornuftigt svar. Når du har haft den tid, er du klar til at besvare det spørgsmål, du står overfor.

Eller med andre ord: Der er en rigtig god grund til, at du fylder ordet ind. Men hvorfor i det hele taget være bange for tavsheden. Hvorfor frygte pausen så meget, at vi er nødt til at sige lyde og ligegyldigheder, mens vi formulerer vores svar? Løsningen ligger tæt op ad metoden med at optage korte taler om ligegyldige ting: Tving dig selv til at vente et sekund med at svare på spørgsmål. Altid og uanset spørgsmålets art.

Så får du den nødvendige tid til at lyde skarp. Det er i sig selv glimrende – og så er der endda en kæmpe sidegevinst. Den pause, du holder, betyder også, at du sender signaler om, at du er velovervejet, selvsikker og har selvtillid. Pausen sender gode signaler. I mange tilfælde bruger interviewere pauser til at teste usikkerheden hos jobsøgere – og det samme sker til eksamen. Kan du holde til stilhed? Har du ro nok til, at du ikke er nødt til at udfylde enhver 3-10 sekunders pause med ord?

Eller sagt på en anden måde: Når du tør holde pauser, virker du selvsikker og rolig. Når du udfylder pausen med ‘Jamen’, er det modsat. Det er dig selv, der vælger, om du vil gøre noget ved det.

Kom i gang med at træne, så kommer du til at fremstå langt mere sikker i løbet af nogen tid.

Forvent, at du skal træne ihærdigt, og at det godt kan tage lang tid, før den sidder i skabet. Belønningen er vaner, som end ikke en aggressiv interviewer kan vride dig ud af.

Steen Kræmer Rasmussen