Klar dom til jobsamtalen: “Uintelligent”

popp Jobsamtale, Jobsøgning 4 Comments

Jeg undrer mig. Og jeg tager mig til hovedet, når jeg hører om, hvad jobsøgere er ude for i deres jobsøgning. Alt for mange virksomheder og rekrutteringsbureauer udvælger kendidater på ud fra principper, der reelt var forældede for mange år siden.

For et stykke tid siden fortalte endnu en jobsøger mig, at hun havde mødt af “go’e gamle” matematisk/logiske intelligenstests. Sådan noget med “Anne elsker citronmåner, og Birger går i polotrøjer. Hvor høj er Charlotte?”, sammenligninger af forskellige figurer og afslutning af tilsyneladende ulogiske talrækker.

Til selve samtalen måtte hun finde sig i, at personalekonsulenterne sad og kommenterede hendes lave intelligenskvotient indbyrdes. Selv fik hun den her stukket ud:

“Du er begavet under gennemsnittet”

Jeg er ret sikker på, at vi allesammen ville føle os ramt af sådan en besked. Og den er da endnu mere ubehagelig, når hun sad i den sårbare situation både at være arbejdsløs og jobsøgende. Ikke mindst når den matematisk/logiske intelligenskvotient virkede irrelevant i forhold til det konkrete job.

Desværre bruger mange stadig den matematisk-logiske intelligens som et centralt udvælgelseskriterium til et hvilket som helst job. Rystende. Især fordi Howard Gardner allerede allerede i 1983 satte navn på 7 forskellige former for intelligens. Den klassiske matematisk/logiske intelligens er kun én af dem. (Siden da er der kommet to mere på listen.) (Læs en fin artikel om det på Wikipedia.)

self-awareness

Hvis du oplever, at nogen kommenterer din intelligens negativt på grundlag af en matematisk/logisk intelligenstest, kan du jo overveje at spørge sådan her:

“I hvor høj grad anser I den matematisk-logiske intelligens som væsentlig for at løse opgaverne dette job – sammenlignet med de øvrige former for intelligens, som Gardner i sin tid definerede?”

Bare en tanke. Det kunne da vise, at du ved, hvad du taler om.

Og ja: Det er ekstremt ubehageligt at blive dømt som under gennemsnittet i intelligens af nogen, der bruger bedømmelsesmetoder, der burde være døde i 80’erne. Men det ér jo arbejdsgiveren, der fastsætter udvælgelseskriterierne, for det er jo dem, der punger ud hver måned.

Comments 4

 1. Nu har jeg efterhånden udfyldt en del af disse tests, og jeg er faktisk begyndt at være en lille smule skeptisk med de pågældende tests. Hver gang får jeg forskellige tilbagemeldinger.

  Jeg mener at, at der foregår et stigende misbrug at tests uanset, om det personlighed eller intelligens der måles på. Der bliver stiilet meget til resultatet i testene.

  Man kan jo stille sig selv spørgsmålet – hvem er mest kompetent, ansættelseskonsulenten eller kandidaten?

  1. Det bliver især et problem, når en test bliver brugt konkluderende uden at følge op mundtligt for at få be- eller afkræftet udfaldet. Og det ér dårligt arbejde fra dem, der bliver betalt for at levere varen. Enig.

 2. Hej. Jeg synes du er selvmodsigende i den her “artikel”. Du mener at logisk intelligens er ubrugelig, som jeg læser det, men alligevel anser du det for at være en vigtig del da det er med i de 7/9 intelligenser. Jeg er enig med Gardner i at der er flere intelligenser, så det er ikke det, selv scorer jeg i logiske test oppe i de top 5%, men jeg har selv den oplevelse at det bliver gjort til noget det slet ikke er, specielt sammenfatter folk tit klogskab og intelligens, hvilket er vildt forkert. Når alt det her er sagt, så vil jeg komme frem til min egentlige pointe, hvilket er at, en intelligens test kan være uhyre nyttig, hvis den er stillet op mod jobbets krav. Hvis man da overhoved kan finde ud af det. I et job der har en stor grad af systematik og analytisk tilgang er det nu nok meget godt som grundlag for at vurdere, mens en pædagog når har mere brug for bløde intelligenser. Men summa summarum, jeg mener du kan bruge test til meget, hvis du ved hvordan, og jeg er enig på det punkt at mange lader til at skyde fra hoften ved ansættelser med blakkede grundlag. En helt anden ting er at sidde at kritisere en persons score foran vedkommende på den måde er utilgiveligt uintelligent, de fejlede vist deres egen prøve….

  1. Tusind tak for din rigtig udmærkede kommentar til mit indlæg. Jeg har desværre ikke været i stand til at udtrykke mig fuldstændig klart, og det beklager jeg. Jeg mener ikke, at matematisk/logiske intelligenstest er fuldstændig ubrugelige. Jeg mener, som du også noterer dig, at de mange gange bruges i blinde og af mange som eneste testgrundlag. Personligt kan jeg meget bedre forholde mig til en seriøs DISC-analyse eller den fine personlighedstest, som Insights Danmark tilbyder. De giver seriøse og nuancerede fingerpeg om personlighedstype og tilgang til arbejdet. Det er dog vigtigt, at man ikke dømmer alene på en test, men betragter resultaterne som et udgangspunkt for dialog. Så rykker de.

   Det er sværere, når kandidaten får at vide, at hun er dum. Så er sagen nærmest næsten lukket, og begge parter har svært ved at lukke den op på en go’ måde.

   Mit indlæg er i virkeligheden et angreb på misbrug af test og testresultater. Og ja, den matematisk/logiske kan også være relevant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.