Jobsamtalens bedste svar: “Hvad er dine svage sider”
Af Steen Kræmer Rasmussen
Et af de mange lumske spørgsmål, du kan komme ud for ved en jobsamtale, lyder sådan her: “Hvilke svage sider har du?”
Den helt klassiske brøler er, når ansøgeren siger, at ‘jeg har ingen svage sider.’ Interviewerens udgangspunkt er, at det har ALLE, og derfor bliver ingen-svaret til et tegn på, at du enten mangler selvindsigt eller lyver. Begge dele diskvalificerer dig naturligvis i forhold til det job, du søger.
Læs om de 5 brølere du ikke skal lave til jobsamtalen.
Jeg har lige læst og deltaget i en LinkedIn-diskussion om lige præcis det emne. Det inspirerede mig til at skrive dette blogindlæg. Mange er nemlig i vildrede med, hvilke svage sider, de skal nævne. For det ér jo ikke så naturligt at sidde der og udpensle, hvad man ikke dur til, når man nu gerne vil vise sig fra sin allerbedste side.
Løsningen ligger i ordet ‘svage’. Det skal vi have fjernet fra sammenhængen. Hvis du accepterer ordet svag, antyder du også, at det er en svaghed, du ikke kan slippe af med. Og så kan jeg da godt forstå, hvis det er ubehageligt at krænge den ud.
Du skal fjerne ordet ‘svage’ fra deres tanker
Derfor kunne det helt rigtige svar på spørgsmålet om dine svage sider lyde sådan her:
“Umiddelbart bryder jeg mig ikke så meget om udtrykket ‘svage sider’. Jeg vil meget hellere kalde det ‘udviklingsområder’. For eksempel arbejder jeg på at blive bedre til at…. Et andet område, som jeg forsøger at styrke, er min…”
Det er et svar, der viser, at du er klar over, hvor du kan blive stærkere, at du allerede har fokus på lige præcis det/de område/områder, og at du faktisk arbejder på det/dem. Med andre ord viser du selvindsigt og en bevidst indsats for at styrke dig selv. Sådan et billede må fremstå positivt i enhver rekrutteringsprofessionels øjne.
Forudsætningen er selvfølgelig, at du forbereder dig på, at spørgsmålet kommer. Gør det. Alt andet ville være dumt, fordi så mange ynder at spørge om lige præcis det.
Men præcist hvad er dine udviklingsområder?
Og når du så SKAL pege på nogle områder, gælder det om at holde sig midt på vejen og fri af grøfterne:
- Undgå at pege på de allervigtigste opgaver eller forudsætninger for at søge jobbet.
- Lad være med at pege på svagheder, der er fuldstændig irrelevante.
De to grøfter er lige forkerte. Søger virksomheden en specialist på et specielt område, nytter det ikke, at du fortæller, at lige præcis dét er dit store udviklingsområde. Svarer du, at du er en dårlig hundelufter, når du er til samtale om et job som bankassistent, afslører du, at du mangler situationsfornemmelse.
Så dine udvalgte svagheder skal være relevante, men ikke essentielle. Det er, hvad du skal gå efter.