Hvilke forbehold har I ved at se mig i stillingen?
Af Steen Kræmer Rasmussen
ET STRATEGISK STÆRKT SPØRGSMÅL – Det er måske det modigste – og måske det bedste – spørgsmål, du kan stille til en jobsamtale. Især hvis du er vant til at høre noget af det her, når du beder om begrundelser for afslag:
- Vi har valgt en ansøger med mere erfaring.
- Der er en stor risiko for, at du kommer til at kede dig.
- Dine kvalifikationer er for stærke til et job som det her.
- Når vi ser på dit CV, bliver vi nervøse for, at du skifter job hurtigt.
- Den kandidat, vi har ansat, passer bedre til vores kultur/aldersprofil/værdigrundlag.
Altsammen begrundelser, det er til at bide sig selv i nakken over af ren ærgrelse, når du VÉD, at det havde været let for dig at imødegå indvendingen. Du fik bare ikke chancen.
Derfor skal du TAGE chancen, når de nu ikke giver dig den af sig selv:
Sidst i samtalen spørger du sådan her:
Hvilke betænkeligheder/forbehold
har I ved at se mig i jobbet?
Det er et af de allerstærkeste spørgsmål, du kan stille i forbindelse med samtalen. Interviewerne er nemlig pisket til at spille ud, hvis de synes, at du er for flakkende, for grøn, for overkvalificeret eller noget helt fjerde. Hvis de ikke byder ind med et svar her, er det slattent bagefter at henvise til en bestemt bekymring. Populært sagt er der ret gode muligheder for, at lorten kommer på bordet.
Det giver dig mulighed for at svare – at kommentere på og måske eliminere den fordom, de har dannet sig ud fra dit CV og dine svar til samtalen. Og hvis du har hørt den før, eller hvis du bare kan se den komme, har du mulighed for at forberede og teste det helt rigtige modargument.
Find en hjælper, der er med til at formulere de helt rigtige modsvar. Gerne en, der er vant til at ansætte andre og ved, hvordan modparten tænker.
En sidegevinst er, at du fremstår modig og sikker på dig selv, når du tør stille sådan et spørgsmål. (Gør dig selv den tjeneste at læse blogindlægget og se videoen om Power Posing.)