Home » Blog » Nyuddannet? Alternative karriereveje og brug af netværk

Brug dit netværk og dine sociale medier, når du søger efter job.

Nyuddannet? Alternative karriereveje og brug af netværk

Af Steen Kræmer Rasmussen

Er det uoverskueligt at være nyuddannet og i tvivl om, hvordan du får hul på hele? Her kan du få inspiration om, hvordan du finder andre ruter i job end den slagne vej, og du får et par enkle tips om at bruge dit netværk:

Tips til at finde alternative karriereveje

Har du overhovedet styr på, hvor sådan nogen som dig arbejder? Utroligt mange er fastlåste i en enkelt karriereforestilling og glemmer at se de alternative muligheder, der ellers er. Det er en skam, fordi den oplagte vej mange gange er overfyldt med konkurrenter til jobbene.

  • Find alternativerne. Find en masse af dine medstuderende fra ældre årgange på LinkedIn og se, hvor de er endt. Der er rigtig gode muligheder for, at der dukker nye karriereveje op, som du har realistiske chancer for at suse ud ad. Måske endda nogen med langt mindre trafik.
  • Spørg dig for. Simpelthen. Hvem kender dig, og hvem kender arbejdsmarkedet? Spørg din specialevejleder, en underviser, du har et godt forhold til, en brancheperson i dit netværk eller en helt anden, der kender både dig og arbejdsmarkedet. Fortæl, at du står i den situation, at du føler dig usikker på, hvad du skal gå efter. Spørg efter gode råd om, hvad der kan passe til dig, og hvor du finder den slags job henne. Mange gange ved de mennesker, der kender dig, noget om dig, som du ikke selv har gennemskuet. Og hvem ved – måske kommer der en øjenåbner ud af det?
  • Brug Jobindex. Jobindex har en glimrende funktion, som de kalder ’Værktøj til uopfordrede ansøgninger’. Det er en søgemaskine, der leder i gamle stillingsopslag. Skriv din titel, dit speciale og dine andre kriterier. Så får du en oversigt over alle de virksomheder, der har søgt medarbejdere med dén profil siden 2007. Måske kan det inspirere dig til nye steder at søge. Du kan læse mere om, hvordan du søger uopfordret i disse to blogindlæg:

Få gang i dit netværk

Æslet er næsten blevet pisket til døde med rådet om at bruge dit netværk. Men hvordan gør du helt konkret? Her er et par forslag:

Udnyt de sociale medier

Har du tænkt over, om der måske er nogen, der kender nogen, som gerne vil hjælpe dig? Lav en opdatering på både LinkedIn, Facebook, Twitter og måske andre sociale medier, hvor du gør opmærksom på, at du er flyvefærdig og til rådighed. Det kunne f.eks. lyde sådan her:

”Jeg er færdig som antropolog og leder nu efter arbejde. Min hovedinteresse ligger inden for brugerdrevet innovation. Kender du nogen, der har brug for ressourcer til at styrke aktiviteterne og produkterne med udgangspunkt i brugernes/kundernes/borgernes behov, ønsker og erfaringer? Det kan enten være i en privat virksomhed eller en kommune. Så sig til.”

Man ved jo aldrig, om din kusines venindes mand aftenen før har brokket sig over, at det er umuligt at finde kompetente plastingeniører eller marketingøkonomer med ordentlige tyskkundskaber. Og tænk nu, hvis der er nogen, der ikke ved, at de faktisk kan hjælpe dig. Det ville næsten ikke være til at bære vel?

I gang med netværksmøder 

Lav netværksmøder med interessante mennesker. En kop kaffe (du kan jo tage kage med) og en snak om mulighederne. Spørg dem, hvad de foreslår, og få råd til, hvordan du kommer videre. Sørg for, at du også har noget at komme med: Kommentarer, gode råd og input af anden art. Det skal jo ikke KUN være for din skyld, at I mødes.

Spørg dem, du har møde med, om de kan foreslå andre, det er relevant at tale med. Hvis du har budt positivt ind og givet værdi den anden vej, er folk som regel positive over for det spørgsmål. Måske vil din kontakt hjælpe med at lave kontakten – og ellers kan du henvise til ham/hende, når du skriver eller ringer.

Start i det små med nogen, du kender, til du bliver tryg ved, at det fungerer godt. Så er det heller ikke så grænseoverskridende, og du er lidt tryggere i situationen.

Kom i gang. Det er en ekstremt effektiv måde at netværke på.

Og så er det en god idé altid at slutte en samtale af med ’Kender du nogen andre, der kan bruge mine kvalifikationer?’ Også hvis du får afslag efter en positiv ansættelsesproces.

Steen Kræmer Rasmussen