Home » Blog » Virksomheden sætter ansøgningsfristen ud af kraft

Hvornår skal jeg aflevere min ansøgning

Virksomheden sætter ansøgningsfristen ud af kraft

Af Steen Kræmer Rasmussen

Hver eneste dag er der ansøgere, der oplever, at virksomheder afviser ansøgninger, langt før ansøgningsfristen udløber. Derfor er det nødvendigt, at du arbejder hurtigt, når du løber på en spændende stilling.  Læs dette blogindlæg, så finder du ud af hvorfor, og hvad det betyder for din måde at søge job på.

Virksomhederne får generelt alt, alt for mange ansøgninger. Og det tager alt for mange ressourcer at læse 3-400 ansøgere til et forholdsvis banalt bogholderjob eller en almindelig viceværtstilling.

Virksomheder og rekrutteringsprofessionelle tager konsekvensen og læser ansøgningerne, efterhånden som de kommer ind. Og når så de har de nødvendige 3-10 relevante kandidater, ruller de jerntæppet frem og kasserer resten. Altså uden at læse dem.

Er det fair? Nej. Det er hamrende uretfærdigt, men arbejdsgiveren laver reglerne, og vi har ikke andet at gøre end at rette os efter det.

Måske er det nødvendigt at komme lynhurtigt ud af startblokkene, når du opdager, at drømmejobbet er slået op. Det er simpelthen ikke sikkert, at virksomheden læser din ansøgning, selv om du sender i god tid før den 'officielle' ansøgningsfrist.

Måske er det nødvendigt at komme lynhurtigt ud af startblokkene, når du opdager, at drømmejobbet er slået op. Det er simpelthen ikke sikkert, at virksomheden læser din ansøgning, selv om du sender i god tid før den ‘officielle’ ansøgningsfrist.

Hvad betyder det for dig, at arbejdsgiverne sparer?

Du skal stadigvæk være seriøs med din jobsøgning. Brug tid på research og på at skrive en ansøgning, der viser, hvad du leverer, når du får jobbet. Det må du aldrig lade være med. Den nyeste konsekvens er, at du fremover skal arbejde hurtigere, end du har gjort før.

Her er mine anbefalinger til dig som jobsøger:

  1. Overvåg relevante jobsider tæt. Hver dag. Opsæt en søgeagent på Jobindex. Så får du en daglig mail med jobopslag, der passer til din søgning. Følg også dine drømmearbejdsgivere på Jobindex og LinkedIn. Så får du besked, når de opslår interessante stillinger. Din bonus er, at du viser arbejdsgiveren, at du interesserer dig for virksomheden, og at den har adgang til dit CV og din profil, så de har mulighed for at finde dig af sig selv.)
  2. Find ud af, om arbejdsgiveren læser ansøgningerne efterhånden, som de kommer ind. Nogle gange står det i stillingsopslaget, andre gange undlader virksomheden at gøre opmærksom på det. spørg om det, når du alligevel ringer til virksomheden. (Se blogindlægget om at ringe til arbejdsgiveren, før du søger.)
  3. Handl hurtigt. Det er bare for ærgerligt, hvis du sløser lidt og senere finder ud af, at din ansøgning kom for sent til at få en chance.

Men lad nu være med at gå i panik og send, før du har lavet noget godt. Brug den nødvendige tid på grundig research. (Den gode research kan du læse mere om i min bog Hit med jobbet.)

Indtil videre er det især private virksomheder, der læser løbende. Offentlige arbejdsgivere venter som regel med at læse ansøgningerne til efter ansøgningsfristen. Og læser alle. Men mon ikke også, de offentlige får travlt på et tidspunkt?

 

En opsang til virksomhederne

Det er både nemt og rationelt at læse ansøgninger løbende. Det er indlysende. Men hvis ansøgerne ikke er klar over, hvordan du behandler og prioriterer ansøgningerne, så er det hamrende unfair. Seriøse ansøgere bruger lang tid på research, afklaring, formulere sig, tilpasse CV, skrive ansøgninger og følge op.

Du skal behandle ansøgerne anstændigt. Også af hensyn til den følelse, du efterlader forsmåede ansøgninger med, når de ved, at de har afleveret “til tiden”, og du ikke en gang har gidet kaste et blik på deres ansøgning.

Gør opmærksom på, hvordan I gør. Så kender ansøgerne betingelserne. Og tag stillingsopslaget ned, når du har lukket for tilgang. Mange lader det stå på Jobindex og andre jobsider hele vejen, selv om der er lukket.

Ellers risikerer du, at du kun modtager standardansøgninger, når du holder den reelle ansøgningsfrist hemmelig. Ansøgerne er bange for at komme for sent og tør ikke nødvendigvis satse på, at de kan nå at være seriøse. Giv dem chancen for at bruge den nødvendige tid på at lave en virkelig god ansøgning. Det eneste, det kræver, er,  at du giver dem indsigt i jeres metoder.

I stedet for at skrive ”Vi læser ansøgningerne løbende,” foreslår jeg, at du skriver ”Fra den [en uge efter opslagsdatoen] læser vi ansøgningerne løbende.” Så er der tid til, at alle kan nå at levere gennemarbejdede ansøgninger. Det er den rene win-win situation.

Et andet godt råd er at gøre det fuldstændig klart, at hvad minimumskravet til ansøgerne er. Gør det fuldstændig klart, hvad minimumskravene er, og gør det fuldstændig klart, at de er ufravigelige. Jeg tror på, at du kan begrænse mængden af ansøgninger på den måde. Og det er nemt at formulere et afslag til dem, der alligevel søger uden at leve op til kravet.

Steen Kræmer Rasmussen